Baj, ha sárga a baba?

A legtöbb kisbaba születése után besárgul. Ez azt jelenti, hogy bőre átmenetileg fakó, fénytelen, sárgás színű. Aggodalomra nincs ok, egy természetes folyamatról van szó, mely pár nap alatt lezajlik.

Azért, hogy a magzat oxigénhez jusson „másféle” hemoglobin van a vérében, amely több oxigént képes felvenni az anyai vérből. Ez azonban születése után feleslegessé válik. A hemoglobin bomlásterméke a bilirubin, ami vízben oldékony „véralkatrész” és a vesén keresztül kiürül. Ezt a kitisztulást segíti elő a gyakoribb szoptatás, vagy ha kevés tej van, akkor a teáztatás.

Kórházakban a sárga kisbabákat speciális inkubátorban, kék vagy zöld fénnyel kezelik, mely szintén segíti a hemoglobin lebomlását. Gyorsítja a folyamatot, ha a kisbaba stresszmentes környezetben van, tehát édesanyja közelében.

Elhúzódó sárgaságnál, amikor hetekig nem nyeri vissza rózsaszínességét a kicsi, akkor érdemes egy kontrol vizsgálatot kérni. Az elhúzódás oka lehet az anyatejben található hormon is, vagy ha az édesanya sok sárgarépát, sütőtököt evett. Figyelni kell a baba székletét, nem vált e agyagossá, szürkéssé, vagy hogy a szemfehérje tiszta e, nem sárgás. A vizsgálat során kiszűrik, hogy esetleg nem egy ritka májbetegségről van e szó.