Téli gumik használata egész évben

Akik az autó gumijain szeretnének spórolni, és csak egy szett gumit vásárolnak, gyakran a téli gumi garnitúra mellett döntenek. Téelnm ugyanis sokkal rosszabbak az útviszonyok mint nyáron, ezért jogosan merülhet fel, hogy ha egy szett gumival szeretnénk végigautózni az évet, akkor a téli gumi mellett döntsünk.

A téli gumik azonban nem egész éves használatra lettek tervezve. Jóllehet az autó elmegy a téli gumikkal nyáron is, de így a gumi élettartama csökkenhet és az üzemanyagköltségünk is magasabb lehet.

Miért nem jók a téli gumik egész éves használatra?

A világ különböző pontjain dolgozó mérnökök rengeteg időt töltöttek azzal, hogy a gumi összetételét tökéletesítsék és a különböző időjárási viszonyokhoz különböző összetételű gumikat fejlesztettek ki.
A téli gumik úgy lettek kifejlesztve, hogy 7 C alatt működjenek a legmegbízhatóbban.
Ezen túl nem mindegy az abroncsok mintázata sem. A téli gumik mintázata úgy lett kialakítva, hogy a gumi jobban “kapaszkodhasson” a nedves, havas útfelületen, a sáros latyakos vízet pedig jobban kilökje az autó kerekei alól. Ezzel szemben a nyári gumik felülete simább, kisebb a nedvesség elvezető képessége és természetesen kevésbé tapad a téli nedvesebb, esetenként hóval borított úton.

Hirdetés

Milyen veszélyei vannak az egész éves téli gumi használatnak?

Gyorsabb és akár egyenetlenebb kopás

A nyári meleg útfelület a rugalmasabb, puhább összetételű téli gumit jobban koptatja mint a síkos hiden téli úttest. Ez a kopás sajnos gyakran nem egyenletes, azaz a különböző gumik felszíne különböző mértékben kophat el. Ez kiegyensúlyozatlanná teheti az autót ami különösen veszélyes lehet hirtelen vészfékezéskor. Arról nem is beszélve, hogy az intezívebb kopás miatt gyakrabban kell a téli gumit cserélnünk az autónkon.

Hangosabb, keményebb haladás

A téli gumik arra lettek tervezve, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsanak a jeges, havas úton. Ezzel szemben nyáron olyan nem várt hátrányai is lehetnek, mint például az autó hangosabb futása.

Extra üzemanyagfogyasztás

A nyári gumik úgy lettek kifejlesztve, hogy minél simábban gördülhessen az autó a száraz utakon ezzel nem utolsó sorban üzemanyagot is megtakarítva. A téli gumik nyári használata tehát az üzemanyag fogyasztás szempotjából sem tanácsos.

A jó hír azoknak akik mégsem szeretnének két garnitúra gumit vásárolni, de mind a nyári mind a téli abroncs cserére szorul, hogy vannak úgynevezett négy évszakos gumik is, amik ugyan nem egy adott téli vagy nyári időjárási körülményekre lettek specializálva, de megállják a helyüket mind a meleg, száraz mind a téli nyírko, havas útviszonyok között is.